Кметът на Враца Калин Каменов даде началото на Десетото юбилейно издание на Балканския пещерен сбор "Враца 2016”. В международната проява, която се провежда от 21 до 26 юни в местността "Леденика”, участват над 160 спелеолози от 16 държави от четири континента. Програмата на сбора включва организирани прониквания в пещерите "Леденика”, "Барките”, "Беляр”, "Змейова дупка” и "Резньовете”.

„Радвам се, че именно Враца е домакин на събора, защото на територията на общината се намира една от най-красивите и уникални пещери - "Леденика”, каза при откриването на сбора Калин Каменов. Смелостта Ви да се потапяте в неизвестността, заслужава уважение, а гледките, които изникват пред очите Ви, свидетелстват за уникалността на нашия свят. С изложбата "Пещерите и ние”, която бе открита в Природозащитен център "Натура”, Вие доказахте, че спелеологията може да бъде и изкуство”.

Официалното откриване на Балканския пещерен сбор уважиха също заместник-кметът Петя Долапчиева и зам.-председателят на Общинскич съвет Ивайло Христов. Поздрав към всички участници отправиха Ефраин Меркадо, вицепрезидент на Световния спелеоложки съюз и президент на Федерацията на спелеоложките организации на Латинска Америка и Карибите, Алексей Жалов, зам.-председател на Българскoто пещерно дружество, Николай Ненчев, директор на Природен парк "Врачански балкан” и геологът-спелеолог Камен Бонев.

В събота (25 юни) Враца ще бъде домакин на генералната асамблея на Балканския спелеоложки съюз.

За посетителите на сбора спелеолозите са подготвили 12 презентации от експедиции в страната и чужбина.