"Най-интересна сред тях е снимката на Дякона, за която се доказа, че е била използвана от османската власт при неговото издирване. За удобство на тези, които са го преследвали, на гърба на снимката има словесно описание на неговите външни белези", разказва Виктор Комбов, уредник в музея.

Новооткритите документи показват, че революционната мрежа е била много по-мащабна от данните, които сме имали досега, както и че османската шпионска мрежа работи ефективно. Властите са били запознати със социалния статус на революционната организация.

"Далеч преди Левски да бъде заловен, османската власт е имала информация за това какво той е правел на територията на Дунавския вилает и в български земи", обясни директорът на Националния музей "Васил Левски" в Карлово Дора Чаушева.

Османска власт е плащала щедро на агентите, които са донасяли информация за Левски.

"От тези книжа става ясно, че сумата е била от порядъка на 3000 гроша", отбелязва проф. Пламен Митев. По това време годишната заплата на един от добрите даскали е от порядъка на 10-12 000 гроша, посочва за сравнение историкът.

За изследователите най-важният въпрос е кой е предателят на Левски. Документите променят общоприетата теза, че Апостолът става явен за турската власт едва след Арабаконашкия обир и след осъществените разпити и информацията, която отделни дейци дават за него в самия процес на разпитите.

Особено голям интерес предизвикват няколко документа, сочещи кои османски служители, полицейски, административни, съдебни са наградени с различни ордени и звания за своите заслуги в цялата операция на османската власт срещу комитетската организация, първоначално срещу обирджиите на Арабаконашката хазна, а после и срещу същинските революционни дейци, както и кои са хората, които са били високо удостоени за своите услуги.


Източник: vesti.bg