„Целта на проверката ни днес е да установим как протича процесът по опаковането и подготовката за извозване на отпадъците, къде ще бъдат транспортирани, с какво ще бъде третиран теренът след тяхното премахване и дали ще бъде спазен срокът – 5 февруари, предписан от РИОСВ – Враца“, поясни по време на инспекцията областният управител.

Директорът на РИОСВ – Враца инж. Христо Христов уточни, че по случая се води досъдебно производство и от управляваната от него институция са изискани всички необходими документи по случая със складираните отпадъци на нелицензираната площадка и без разрешението на РИОСВ – Враца.

По време на съвместната проверка беше изяснено, че голяма част от отпадъците са опаковани и представителят на фирмата, собственик на терена, гарантира спазването на срока за тяхното транспортиране до лицензирана площадка.

Експертите от Регионална здравна инспекция – Враца ще окажат съдействие относно начина за третиране и почистване на асфалтовата площадка, след извозването на отпадъците, съгласно действащите нормативни актове.

Проверката от страна на Областна администрация – Враца продължава с изискване на документи и допълнителна информация от компетентните органи, както и посещение на място на 4 февруари – ден, преди срока за извозване на отпадъците от площадката на „Присма 1“ ЕООД – Враца.