Началникът на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” в ОДМВР Монтана гл. инспектор Мариян Божинов изнесе статистически данни за средата за сигурност и оперативната обстановка на територията на област Монтана за периода 01.01.2018 г. – 31.05.2018 г.

През първите 5 месеца на 2018 г. на територията на област Монтана са регистрирани 729 престъпления от общ характер - 638 криминални и 91 икономически престъпления. В сравнение със същия период на миналата годинат се наблюдава спад от 19% в регистрираната престъпност. През периода са разкрити 296 престъпления – 193 от тази година и 103 от предишни години.
По различните видове престъпления се наблюдава спад на регистрираните престъпления против собствеността – намаление на кражбите от 159 /през 2017 г./ на 104 за тази година, на грабежите – 5 за годината /при 12 за 2017 г./, измамите – 14 /при 43 за 2017 г./.
Наблюдава се ръст на разкритите престъпления срещу наркоразпространението – 26 разкрити по тази линия срещу 16 за предходната година.
Отчита се ръст на регистрираните престъпления, свързани с контрабанда и разпространение на акцизни стоки – 25 са образуваните досъдебни производства до момента срещу 14 за миналата година. През периода са иззети 100 000 къса цигари, 511 кг тютюн и 49 литра етилов алкохол, без български акцизен бандерол.

През 5-месечието на територията на област Монтана е регистрирано едно убийство на битова основа, при което е разкрит извършителят.

По характрени случаи на разкрити престъпления от началото на 2018 г.

– с постоянна мярка са задържани 2-ма извършители на множество кражби от кметства и магазини на територията на общините Берковица, Монтана и Белоградчик, като единият от тях е извършител и на множество домови кражби и кражби от офиси и МПС-та в гр. Монтана.

- с постоянна мярка в следствения арест са задържани 2-ма наркоразпространители на територията на областния град.

- на територията на Участък Вълчедръм е установен и задържан извършител на множество кражби, в това число кражби на МПС.

- служители на Участък Якимово са задържали за срок от 24 часа местен жител, заподозрян в извършването на грабеж над самотноживеещ възрастен мъж в с. Якимово

Служителите на ОДМВР-Монтана изпълняват поставените приоритети от ръководството на МВР, сред които намаляване на битовата престъпност, пътния травматизъм, противодействие на престъпленията, свързани с наркоразпространението, контрабандата и разпространение на акцизни стоки.
И полицейски шефове тръгват като емисари по монтанските села да разясняват на бабите как да се пазят от крадци и от набезите на апашите. "Досега са посетени 67 от 123 населени места. Срещите най-често са в пенсионерските клубове, а целта е да не стават жертви на измами.", разказа Мариян Божинов, началник сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОД на МВР- Монтана. Мерките според него са комплексни. Гражданите се изслушват и от мобилни екипи от ноември миналата година след решение на вътрешното министерство. "Стремим се да бъдем полезни, да чуем всекие един ида дадем съвети. Получаваме сигнали и реагираме на място. Обикновено се уговаряме с кметовете. там където проблемите не са от нашата компетентност ги препращаме на институциите. На някои места не проявяват интерес, а след това наивно дават парите си на ало измамниците.", допълни Божинов. Вчера ломчанка окачила на метална врата на къщата 2500 лева, уж за да съдейства на полицията за залавянето на претъпници.

Освен това заради спокойствието на жителите се провеждат ежедневни специализирани полицйски операциия със жандармерията за превенция на битовата престъпност.

Има заподозрян и за грабежа на дядо Цветан от село Якимово, на който апаш отмъкнал 527 лева. Обирджията е от същото село. Открит е и свидетел на нападението, работи се по случая.