Преданието разказва, че Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него. В 415 г. мощите на първомъченика Стефан били открити чрез чудно видение, което имал един свещеник. Те били поставени в Сионския храм в Йерусалим.

На този ден празнуват всички с имената Стефан и Стефка и производните им: Стефи, Стефанка, Стефания, Фани, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Шон, Шона.

Имениците от Община Враца са 1232-ма. Най-много са с името Стефан - 290 души. Стояновците са на второ място в класацията, те са 177. Кръстените с името Станислав са 165 жители на община Враца. Дамите с името Стефка са 164. Името Светлин носят 137 мъже. С българското име Стоянка са записани 73 госпожи и госпожички, а Стефани се наричат 62. Представителките на нежния пол с името Станислава са 43, а Станимира и Фани са по 8. Станимир е името записано в актовете за раждане на 54 мъже, Стефчо на 54 и 10 са наречени Станчо. На всички тях, честит личен празник!