Видният митрополит Паисий Врачански е роден на 6 август 1888 г. в Своге със светското име Александър Райков Анков. Начално образование получава в родното си село, а прогимназиално в Искрец и София. Завършва Цариградската българска семинария и след това става доктор по богословие от Черновицкия университет. Специализира философия и право в Мюнхенския и Лайпцигския университет. Служи като дякон при екзарх Йосиф I Български и като дякон при наместник-председателя на Светия Синод, ефимерий, библиотекар и началник на Културно-просветното отделение при Светия Синод. Преподава в Софийската духовна семинария и е проповедник в Софийската митрополия и юристконсулт на Светия Синод, протосингел на софийския митрополит. На 1 май 1923 година е ръкоположен за Знеполски епископ. На 10 юни 1930 година е избран за врачански митрополит, какъвто е до края на живота си. Почива на 16 май 1974 година във Враца.

Врачанският митрополит Паисий полага големи грижи и старание за постигане на добра епархийска организация. Извършва посещения в градовете и селата на тогавашната Врачанска епархия, която е разделена на три духовни околии: Врачанска, Плевенска и Оряховска. Към 1934 г. броят на енориите в епархията е 218, а население в тях е около 519 000 души. По това време клирът на Врачанска епархия се състои от 211 енорийски свещеници.

Врачанският митрополит Паисий работи в посока на защита на вероучението на общоцърковно и епархийско ниво. Полага грижи за повишаване нивото на богословско образование и просвета на свещенослужителите.

В Черепишкият манастир се организират 15-дневни курсове за учители и учителки – ръководители на детски и ученически християнски дружества, както и за диригенти на детски църковни хорове. Курсове за църковни певци и диригенти се организират и в Долнобешовишкия манастир, Враца и Луковит.

В своята архиерейска дейност митрополит Паисий обръща голямо внимание на благолепието на светите храмове. В тях да се поддържа добър ред и чистота, и да има редовно богослужение. По негово настояване са изографисани и снабдени с иконостаси и амвони повече от 40 енорийски църкви. “Да няма населено място без дом Божий” – призовавал и за това се трудил митрополит Паисий.

Митрополит Паисий е един от първите митрополити, който се застъпва за спасяването на българските евреи.

Врачанската света митрополия кани всички врачани да присъстват на богослуженията в памет на митрополит Паисий.