© Община Козлодуй

Националният туристически поход се организира от Област Враца. Стефан Красимиров, областен управител на област Враца, се обърна към походниците с тържествено слово и връчи на ръководителите на похода Ботевите знамена. В похода се включиха над 1 300 участника.

На празника присъстваха народни представители, Врачанският митрополит Григорий, областният управител на област Враца, заместник-областният управител, отец Пламен, кметове на общините Мизия и Хайредин, кметовете на населените места от община Козлодуй, общински съветници, изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй”, представители от ДП РАО, АЕЦ „Козлодуй – Нови мощности”.

Празникът продължи с концерт на ансамбъл „Гайтан”, a след тях на сцената излязоха и квартет „Българи”, които представиха възрожденски и патриотични песни.

Всички граждани и гости на община Козлодуй имаха възможността да наблюдават и традиционната възстановка на слизането на Ботевата чета от Национален исторически музей „Параход Радецки”. В изявата взеха участие родолюбци от Национален съюз „Единение” и от сродни организации от градовете Видин, Русе, Самоков и Луковит.

Тържествената проверка и митинг-заря преминаха с участието на военно формирование, гр. Враца, и военен духов оркестър, гр. София.

В знак на признателност към загиналите за свободата и независимостта на България бяха поднесени десетки венци и цветя. Тържествената проверка завърши с красива и впечатляваща заря.