Проектът ще бъде реализиран в периода 2019-2024 г.среща за обсъждане на Схемата за преход към алтернативни форми на отопление на домакинствата със заинтересованите страни в Община Монтана с представители на институции, газоразпределителното дружество „Овергаз Мрежи” и граждани.

Планираните дейности бяха представени от ръководителят на проекта Диман Георгиев и Милена Нончева – член на Местното звено за управление.

Домакинства за община Монтана, които участват в Схемата по ИП са 528, като 50 домакинства ще бъдат обхванати в пилотната схема, а останалите 478 в Основната схема. Подалите заявление за намерение ще бъдат уведомени допълнително за стартирането на проекта.

Очакваното намаление на емисиите на фини прахови частици от целевия брой домакинства в Монтана е в размер на 7.95 т/год.

На срещата бяха предложени районите, в които ще се реализира проекта, определени чрез анализи на: информацията от социологическо проучване, метеорологичните и топографски особености на района и др.

Първа зона обхваща жилищните адреси заключени между посочените по-долу гранични улици и булеварди на зоната за интервенция в централна градска част: бул. Парта от кръстовището с бул. Христо Ботев до кръстовището с ул. Княз Александър Батенберг (само адресите с нечетни номера); ул. Княз Александър Батенберг от кръстовището с бул. Парта до кръстовището с ул. Странджа (само адресите с четни номера); ул. Странджа от кръстовището с ул. Княз Александър Батенберг до кръстовището с ул. Панайот Хитов (само адресите с нечетни номера); ул. Панайот Хитов от кръстовището с ул. Странджа до кръстовището с ул. Иван Аврамов (само адресите с четни номера); ул. Иван Аврамов от кръстовището с ул. Панайот Хитов до кръстовището с ул. Княз Александър Батенберг (само адресите с четни номера); ул. Княз Александър Батенберг от кръстовището с ул. Иван Аврамов до кръстовището с ул. 22-ри септември (само адресите с нечетни номера); ул. 22-ри септември от кръстовището с ул. Княз Александър Батенберг до кръстовището с бул. 3-ти март (само адресите с четни номера). ул. Св. Климент Охридски от кръстовището с бул. Трети март до кръстовището с бул. Христо Ботев (само адресите с четни номера); бул. Христо Ботев от кръстовището с ул. Св. Климент Охридски до кръстовището с бул. Парта (само адресите с четни номера); бул. Трети март от кръстовището с ул. 22-ри септември до кръстовището с ул. Св. Климент Охридски.

Втора зона
обхваща всички жилищни адреси в ж.к. Изгрев.

Проектът на Схемата, както и всички документи са публикувани на:http://www.lifeipcleanair.eu/bg-bg/монтанадокументи.aspx.