С бланка Бързо известие пациентът е съобщен в РЗИ – Враца от лекаря, изработил бързия тест. Здравен инспектор и лаборант от Дирекция „Надзор на заразните болести“ са извършили епидемиологично проучване и пробонабиране на 02.04.2020г, за потвърждаване/отхвърляне на резултата от бързия тест.

Същият ден пробата е транспортирана до Национална референтна лаборатория по грип и ОРЗ към Национален център по заразни и паразитни болести гр. София. Положителният резултат от PCR е получен в края на вчерашния ден, 03.04.2020г.

Веднага е организирано вземане на проби от единствения контактен от първи ред, който беше установен при епидемиологичното проучване. Пробата вече е транспортирана към НРЛ грип и ОРЗ.

В момента съвместни екипи от РЗИ, МВР и кметството на кв. Бистрец издирват допълнителни данни за контактни от първи и от втори ред.

На лицето с положителна проба е връчено предписание за 28 дневна карантина, а на лицето, контактен от първи ред – за 14 дена.

От пациенти, дали положителен бърз тест в област Враца се чакаха общо 4 резултата. Към момента има информация за една положителна, две отрицателни проби и един резултат още се чака, се казва в съобщението на Здравната инспекция.

Не е излязъл и резултата на лице, на което не е правен бърз тест, а пробата за PCR е взета след като пациента е съобщен с Бързо известие от общопрактикуващ лекар.

От днес е получена и информация за потвърден случай на COVID-19 на лице, пътувало с полет със 102 души на борда от Англия на дата 23.03.2020г. Петима пасажери са от област Враца. Установява се контакт с тях за информация относно здравословното им състояние.