Според този браншови договор, минималната заплата за здравни инспектори и лаборанти трябва да е 700 лева, но те получават едва 530 лева възнаграждение за труда си. Разликата е валидна за всички служители в инспекцията, като не им се полага и процент за прослужено време.

Протестиращите заявиха и недоволството си от факта, че заплатите им не са актуализирани от 2008 г., въпреки няколкократното увеличение на минималната работна заплата през този период. След прецизно разчетени икономии в бюджета на РЗИ - Враца, ръководството е отпуснало по 50 лева към възнагражденията на квалифицираните специалисти, работещи в инспекцията от по 20-30 години.

На протеста бяха споделени и други проблеми, спъващи дейността на здравните инспектори. Стана дума за сградата, чийто покрив тече и въпреки че се плащат големи суми за ток и нафта, инспекторите мръзнат през студените месеца, пък са контролиращ орган и мерят температурите в предприятие и институции.

Протестиращите ще изпратят днес Декларация с исканията си до министъра на здравеопазването, в която ще изразят несъгласие и с обещаното 18%-но увеличение на заплатите им.