В тази връзка от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Мездра призовават гражданите за своевременно подаване на сигнали при забелязване признаци на пожар (дим, пламъци, мирис за загоряло), катоуточняватместата на установения пожар.

Главен инспектор Васил Иванов – началник на РСПБЗН (Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“) – Мездра сподели за MediaNews, че в службата в железничарския град работят 20 огнеборци, като на смяна са по трима-четирима души. При сериозен пожар на повикване са още петима пожарникари.

Единайсет пък са служителите в другия район – община Роман. Там на смяна са по двама души, а при спешен случай се отзовават още четирима души.

При борбата с огъня на помощ идват и доброволците от вече създаденото формирование. Такова вече ще има и в Мездра. Доброволците първо ще преминат обучение, ръководено от ръководителя на смяна в службата, след което ще могат да извършват пожарогасителни действия.

„Въпреки екстремните горещини у нас, до момента няма възникнали сериозни пожари в двете общини”, добави още той.

Междувременно министърът на земеделието, храните и горите - професор Христо Бозуков, забрани косенето и почистването на пасища за 2 седмици.

Служителите на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Мездра и Роман уверяват, че са предприели всички необходими мерки за предотвратяване на пожари и апелират гражданите за по-висока отговорност при боравенето с огън и леснозапалими материали при работа на полето или битови дейности в домашни условия.