От НПСС заявяват, че днес висшето образование е изправено пред огромно предизвикателство, свързано с пандемията, предизвикана от разпространението на COVID-19. Онлайн обучението е алтернативен вариант за преподаватели и студенти в тази извънредна обстановка, но трябва да се отбележи, че дистанционната форма на обучение не замества изцяло присъствената, се казва в позицията. Те подкрепят заповедта на министъра на здравеопазването и наложените мерки, които целят ограничаване на разпространението на заразата, но няма как да не изкажат и своята загриженост относно факта, че образователният процес в страната частично пострада от преминаването в дистанционна форма на обучение и невъзможността за много студенти да проведат своите учебни практики, които са съществена част от тяхното следване.

Поради тази причина от НПСС се обръщат към всички отговорни институции със следните предложения: семестриалните и държавните изпити, които поради своето естество не могат да са в електронна среда, да бъдат проведени в присъствена форма, със заетост до 30 процента от капацитета на залата при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки. В случай на провеждане на семестриалните изпити от зимната изпитна сесия в електронна среда, ръководствата на висшите училища да осигурят на студентите, докторантите, курсантите и на специализантите всички необходими материали за тяхното осъществяване в електронна среда.

Вторият семестър на учебната 2020/2021 година да започне присъствено или в хибридна форма на обучение при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, предлагат от НПСС. Ръководствата на висшите училища да предприемат всички необходими мерки за присъствени учебни практики, които не са били проведени през първия семестър поради преминаването на обучението в електронна среда.

Ръководствата и студентските съвети на висшите училища да разговарят със звената, обслужващи студентските столове и общежития на университетите, като изискват намаляване с 50 процента на наема за декември за всички студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които от 30 ноември не обитават общежитието, както и те да не плащат консумативи, настояват от НПСС. И искат да се създаде кризисен щаб във всички висши училища в страната с представители на ръководствата и на студентските съвети на съответното висше училище, за да се контролира спазването на противоепидемичните мерки, наложени от министъра на здравеопазването.

От НПСС настояват студентите да бъдат освободени от заверяване на изучаваните предмети през зимния семестър на учебната 2020/2021 година, както и предлагат ръководствата на висшите училища и студентските съвети да съдействат за набирането на доброволци, които да се включат в дейностите, свързани в борбата с коронавируса.

Източник: studsavet.bg