В момента тече още една осиновителна процедура и в скоро време бездетна семейна двойка ще има чедо. И в четирите случая кандидат осиновителите са български граждани. В регистъра за деца подлежащи на пълно осиновяване, воден към РДСП-Враца са вписани общи 164 деца. Здравите хлапета са 93, а 71 са с увреждания. От област Враца семействата кандидатстващи за осиновители са 19. В регистрите на врачанската социална служба са записани като кандидат осиновители 1240 желаещи да имат дете от цялата страна.

Съветите по осиновяване към РДСП –Враца заседават всеки четвъртък ежемесечно. В състава на съвета има юрист от Областната администрация, лекар от Регионална здравна инспекция, експерт от РИО на МОН и психолог. Председател на съвета по осиновяване е директора на РДСП , Мария Търнавска.

Тромава ли е системата за осиновяване, попитахме Мария Търнавска. „Многократно поясняваме, че периода за изчакване за настъпване на реда за разглеждане на кандидатурите за осиновяване пред Съвета зависи от входящия номер на молбите, както и от техните предпочитания за пол, възраст и етнос на децата. Допустимо е да се чака ред повече от година и половина, докато молбите се разгледат.

Няма как при над 150 молби да бъдат разгледани за по-кратък период”- поясни Търнавска и добави, че социалните работници са в очакване на промени в Семейният кодекс, които ще станат известни до края на тази година. Предвижда се да бъде създаден Национален съвет по осиновяване и се очаква новите нормативни документи да са благоприятни по отношение начините и срокове за осиновяване у нас.

От началото на годината 11 деца от община Враца са намерили свое семейство и родители.