,,Спрямо април намалението е с 11%. Ако потърсим резултат от двата месеца, в които прилагаме новата ценообразуваща формула в резултат на договореността между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт" кумулативно цената на природния газ за българските потребители, спрямо действащата до 31 март, намалява с приблизително 50%, тоест наполовина. Тази цена, която обявих от 22,35 лв. на мегаватчас ще действа до края на месец май'', допълни доц. Иванов.

,,Съгласно решението, което приехма за цялата страна, допълнителното намаление на топлинната енергия е с 3,3 процента, или това е с близо 4 процента. Намалението за София е пет процента, за Враца е четири процента, за Пловдив е един процент, за Плевен е два процента, за Бургас също е два процента, за Варна е един процент, за Велико Търново е три процента и за Разград намалението е с два процента'', съобщи още председателят на КЕВР.

,,Кумулативно в рамките на двата месеца, откакто КЕВР определя цената на природния газ и респективно цената на топлинната енергия, общото намаление на цената на топлинната енергия, осреднено за страната, е приблизително 25%. С 30% е намалението за София, което е и най-голямото в страната'', добави той.

,,Както знаете, започна извънредна проверка на ''Топлофикация''-София. От дружеството съдействаха напълно на нашите експерти, които получиха всички документи, свързани с подаваното количество топлинна енергия от декември до март. Това, което остава, е да се предостави пълната картина на употребяваната енергия от десет абонатни станции в столицата на случаен принцип. След това КЕВР ще разгледа доклада на експертната работна група и ще оповести резултатите и своето решение'', каза в заключение доц. Иванов.