В живота на българина огънят винаги е играл много важна роля и на практика около него и огнището се въртят твърде много обреди и религиозни обичаи. На днешния ден, 15 юли, се чества Деня на Свети Кирик и Света Юлита, следващите дни са посветени на Мъченица Юлия и на Света Марина. В тези дни българите вярвали, че огънят слизал от небето. Той винаги е носел на хората и благодат и стихия, и опустошение.

По време на Горещниците традицията забранява полската работа. Вярва се, че в тези три дни ако някой от стопаните отиде и започне да жъне нивата, Господ ще запали неговите снопи. Жените също са ангажирани само с домашните си задължения, но не се работи тежка работа. Не се пласти, не се коси, защото се смята, че и снопите, и нивата ще се запалят от небето. Хората са вярвали, че ако някой наруши забраните – градушка или пожар ще унищожи реколтата.

Преди много години на първия горещник се е изгасявал огънят от всичките огнища. По време на втория горещник хората не са палили никакъв огън, а на третия горещник – денят, в който се чества огнената Света Марина, се подновявал огънят чрез така наречения нов или жив огън. Това е един много стар, много установен обред и при извършването му и запалването на новия огън, всички хора от селото са си взимали от него и са подновявали своя огън като са го пазели до следващата година до новите Горещници.

Тези празници са съпроводени и с молитви за дъжд, свързани са и с гадания. В много райони на страната по това какви са тези три дни и съответно дали са достатъчно горещи, хората гадаят какво ще бъде времето през януари, февруари и март. Ако слънцето пече силно през всеки един от дните, зимата ще бъде топла, без снежно натрупване, без виелици и т.н.
Сред народните вярвания е било, че ако по време на Горещниците един болен човек се изкъпе в топли минерални извори, болестите ще избягат от него и той ще се излекува.

Източник: focus-news.net