При проверката на играчки и светлинни гирлянди инспекторите ще следят за наличие на маркировка за съответствие, инструкция за употреба, формални и видими несъответствия, които могат да се установят по време на инспекциите. За светлинните гирлянди ще се акцентира дали са обявени технически параметри и инструкции, свързани с безопасната употреба. Докато при детските играчки фокусът ще е насочен към възможност за отделяне на малки детайли или части, които крият риск за поглъщане и задушаване при употреба от деца под 3 годишна възраст.

Анализът на резултатите от проведената кампания в предходната 2019 година показа, че на пазара в предпразничния период се разпространяват несъответстващи играчки и светлинни гирлянди от нисък ценови клас, които са и с неясен произход. Този анализ е основание за провеждане на предстоящата кампания „Безопасна Коледа 2020“. Нейната основна цел е да се гарантира безопасността на потребителите и да се съхрани доброто настроение в празничните дни.

Едновременно с „Безопасна Коледа 2020“, ДАМТН ще участва и в глобална информативна кампания на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за безопасността на играчките продавани онлайн, която ще стартира на 20 ноември 2020г. Нейната цел e:

  • да подпомогне потребителите при вземането на информирано решение при закупуване на детски играчки онлайн;
  • да информира потребителите как да реагират, ако са закупили опасна играчка;
  • да подобри разбирането на бизнеса за значението на продажбата на безопасни играчки онлайн и за необходимостта от незабавно премахване на опасните играчки от продажбата.

За целите на настоящата кампания терминът „бизнес“ включва всеки икономически оператор, участващ във веригата на доставка. Включително производители, дистрибутори, търговци на едро, търговци на дребно и онлайн платформи.

Източник: damtn.government.bg