Георги Врабчев обясни, че тази година е поредното, 17-то издание на театралния фестивал, който се реализира регулярно от преди 30 години. Тази година пък е 10-та от създаването на Българската асоциация на аматьорския театър (БААТ) и празникът ще бъде две в едно. Директорът на Младежкия дом носталгично си припомни, че на първия театрален фест е гостувала само една театрална формация от 12 души. После сподели любопитния факт, че в 17-ото издание участниците са от 17 държави от три континента.

Те са от Грузия, Египет, Индия, Израел, Иран, Италия, Косово, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна, Хърватия, а България ще бъде представена от младежки театрални формации от градовете Бургас, Перник, Русе, София, Ямбол, както и от домакините от Театрална група "Темп". Официални наблюдатели на фестивала ще бъдат представители на Международната асоциация на аматьорския театър AITA/IATA и на БААТ.

Врабчев отбеляза, че на откриването днес за първи път във Враца ще гостува етно формацията "Булгара", която използва дръм енд бейс, фънк и броукън бийтс, подчертавайки хармоничната красота на българския фолклор, преплитайки джънгъл, рок и джаз с фолклорни инструменти. Групата е спечелила престижната награда "Аскеер" за авторска музика към театралния спектакъл "Дивите" по Николай Хайтов. Тяхна е и музиката на спектаклите "На нивото на очите" и "Размислите на един учител за народното творчество", както и към редица филми.

На откриването довечера ще има уникално 3D лазерно шоу и пиротехническо шоу, което няма да бъде обикновена заря, а спектакъл от фойерверки на фона на музика в стила на известни евъргрийни. След официалното откриване на фестивала на сцената на Младежкия дом ще вдигне завеса първото представление на врачанската група "Темп", наречено "Илюзия”.

Организатори на културната проява са Община Враца, Младежки дом - Враца, Театрална група "Темп"и Българската асоциация на аматьорския театър (БААТ), която е член на Международната асоциация на аматьорския театър (AITA/IATA). Фестивалът ще продължи пет дни, а спектаклите в залите на Младежкия дом ще се играят почти нон-стоп от 15:00 до 24:00 часа.