Съвместно с органите на местната власт ще се планират и извършват проверки за наличието на регистрация, както и за изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация на пътните превозни средства с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. Проверките в това направление ще продължат и след приключване на акцията.

Вторият етап на кампанията е под наслов „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“. Той ще се проведе от 11 до 20 ноември 2022 г. Дейността ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците и пътниците и над водачите, не осигуряващи предимство на пешеходците.

Ще бъде извършван активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане на платното за движение, както и за даване на предимство на пешеходните пътеки. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието.

Третият етап на акцията е насочен към „Безопасно шофиране през зимата“ и ще се проведе в периода от 21 до 30 ноември 2022 г. Той е насочен към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи.

Във връзка с това брифинг пред сградата на ОД МВР във Враца даде началникът на група „Пътен контрол“ към Сектор „Пътна полиция“ - Николай Стефанов.

"В Закона за пътищата е въведено, че от 15-ти ноември до 1-ви март, гумите да бъдат подходящи за зимни условия, с дълбочина на грайфера над 4 мм", поясни Стефанов. Той разкри и какви са най-честите нарушения.

"Най-честите нарушения са неизправни светлинни системи на автомобилите и водачи на автомобили и велосипедисти без светлоотразителни жилетки в извъннаселени места. Също така има изискване водачите на електрическите превозни средства да имат по дрехите си светлоотразителни елементи и до 18-годишна възраст да бъдат с поставена каска на главата".

През трите кампании на акцията ще бъдат извършвани специализирани полицейски операции със съответната насоченост, като концентрацията ще бъде в по-големите градове, където има повече пътникопоток. Глобите за технически неизправности на автомобилите са от 50 до 200 лева, а санкциите за превозните средства с животинска тяга, без светлоотразителни елементи, са 50 лева.

Припомняме, че през миналата седмица бе проведена специализирана полицейска акция на територията на град Мездра. Във връзка с това Николай Стефанов разкри за Студио „Медиа +“ , че са били установени 10 нарушения, повечето от които за нередовни документи.