В АГ болница „Св. София” в столицата преди няколко седмици пилотно са въведени системите с пръстов идентификатор. По-младите се чекират понякога от третия опит, но при възрастните пациенти процедурата протича много по-бавно.

"Те не могат да разберат, не знаят за какво става въпрос. Трудно им се обяснява, пръстите им треперят. Докато сложат пръста и то светне - значи трябва отново да е пробва. Други, на които ръцете са потни - трябва да се изтрие, за да се генерира този отпечатък”, обяснява зам.-директорът на болницата д-р Валентина Григорова.

Част от пациентите отказват да се чекират с пръст, защото не виждат ползата, а други се притесняват как се съхранява информацията. Образуват се повече опашки. След 1 октомври чекирането с пръст ще бъде задължително навсякъде.

Болниците, които все още не са въвели пръстовите идентификатори, се оплакват, че нямат подробни инструкции. Например, как трябва да постъпят, ако пациент откаже да се идентифицира с пръст.

„Нямам указания какво да правя с пациентите, които идват в кома или в тежко състояние. Не мога да карам лекарите да им хващат пръста и да им го слагат на четеца преди да оказват медицинска помощ”, категоричен е управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски” – Дупница Росен Тимчев.

Източник: bTV