Ирена Анастасова обясни, че от парламентарната група на БСП оспорват с конституционна жалба 35 членове от новият закон за предучилищното и училищно възпитание. Оспорва се членът, който регламентира, че държавните образователни стандарти се приемат със заповед на министъра на образованието или със заповед на министър-председателя. Анастасова акцентира върху факта, че в момента от 19 стандарта, за 12 има предложение за преработка и са качени за публично обсъждане на сайта на министерството. Една от наредбите за учебниците и учебните помагала се прави изцяло наново.

Другата наредба за приобщаващото образование, срещу която имаше реакция от гилдията от цялата страна, но не беше чута от образователното министерство, също изцяло се пише наново. „Оказва се, че тези които правеха наредбите, няма и година след това ги преработват, а това говори за качеството на нормотворческата им дейност. В тази връзка смятаме, че когато се приеме един закон, то стандартите към него, трябва да бъдат неразделна част от този закон и искаме стандартите да се приемат от Народното събрание.” – категорична беше Анастасова.

„Оспорваме и члена за учебниците. Искаме един учебник по учебен предмет с олекотяване на учебното съдържание и отпечатан в държавно, а не в честно издателство. Знаете, че име две-три частни издателства, които имат гарантиран доход от 15 милиона годишно. Да искахме нов закон, които да реши трите най-важни проблема - отпадането на децата от училище, тежкото учебно съдържание и застаряващото учителство. Този закон не реши нито един от тези проблеми. Не случайно сега се прави отделен механизъм за обхващане на децата в училище”, каза още представителят на Комисията по образование и наука в народното събрание.

Тя подчерта, че оспорват и члена от закона за обучителните организации, които в повечето случаи са НПО-та, взели едни пари и още други текстове от закона, но Конституционният съд ще се произнесе чак след година по жалбата им. Затова тя призова колегите си-учители да поставят проблемите си, да се включват в публичните обсъждания на промените, обявени на сайта на министерството, да изпращат въпросите си до Комисията по образование и наука в НС и пое ангажимент тя да ги постави пред министъра.