Отпускането на средствата ще става по мярка Е чрез която се финансират приложни изследователски програми в областта на пчеларството, включен е мониторинг на остатъци от пестициди в пчели от райони с интензивно земеделие, уточниха за „Монитор“ от земеделското министерство. Мониторингът ще помогне при решаване на проблемите, свързани с евентуално хронично отравяне на пчелните семейства, което е честа предпоставка за отслабване на имунитета им с последващо влошаване на здравословното състояние. Допустими кандидати по дейността са сдружения на пчелари, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза. Като допустими се приемат разходите за вземане на проби от пчели, както и изпращането и изследването на пробите в акредитирана лаборатория.

Вземането на проби е съобразно разработена от БАБХ методика.

Възможно е част от сдруженията, които са кандидатствали и са допустими по дейността, при добра организация да подадат и проби от пчелини, в които е имало подмор вследствие на проведено растително-защитно мероприятие. В този случай разходите ще се покрият от сдружението - бенефициент по дейността. В общия случай няма промяна в нормативната база и при настъпил масов подмор при спазване на процедурата пробите се изпращат за анализ от и за сметка на собственика на пчелина.

Пчеларят Сребрин Илиев обясни, че основният проблем е пробите да се вземат бързо и да се знае, когато изследването не установи отравяне с пестициди или други препарати за растителна защита, кой ще плаща разходите. „Важно е също да се търсят парите от извършителя на отравянето“, поясни той и добави, че е редно пробите да се вземат от ветеринарите, а не от пчеларите. Илиев поиска и програмата за субсидиране на пчеларите да има винаги отворен прозорец и да се отпускат пари за подобни изследвания и за лекарства, защото често пчелите биват тровени от необявени пръскания по нивите.

От земеделското ведомство информираха още, че в средата на 2019 г. БАБХ e закупила необходимото лабораторно оборудване за извършване на анализи на пчели със съмнение от отравяне за нуждите на Централната лаборатория за химически изпитвания и контрол (ЦЛХИК). Оборудването е монтирано и лабораторията е подала необходимите документи, за да се акредитира за изследване на пчели и пчелни продукти.

При съмнение за отравяне с продукти за растителна защита към момента в страната се правят анализи на пчели в частна лаборатория в Пловдив, която е акредитирана за анализи на пчели. При необходимост от арбитраж се използват европейските референтни лаборатории.