Максималният размер на подкрепата, която може да получи един земеделски стопанин, е до 65% от стойността на застрахователната премия. Сумата за подпомагане e до 195 лв/ха при размер на застрахователната премия от 300 лв/ха. Важно е да се знае, че на подпомагане подлежат полици, издадени след подаване на заявление за кандидатстване.

Стопаните трябва да представят застрахователните си полици в отделите "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" на областните дирекции на ДФ "Земеделие" до 31 август 2019 г. Срокът за изплащането на средствата е до 10 работни дни след сключване на договорите между земеделския стопанин и Фонда.

Целта на помощта е насърчаването на земеделски стопани, малки и средни предприятия, които произвеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн доброволно да застраховат продукцията срещу неблагоприятни климатични събития.

Помощта се предоставя на земеделски стопани, които са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. и нямат задължения към Държавен фонд „Земеделие” и държавния бюджет.

От 18 до 29 март 2019 г. в Областните дирекции на ДФ "Земеделие" се приемат заявления по схемата за държавна помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни семейства в резултат на природни бедствия. Общият размер на финансовия ресурс по схемата е 30 000 лв.

На финансова подкрепа подлежат земеделски стопани, включени в Регистъра на издадените констативни протоколи на земеделски стопани с унищожени от природни бедствия селскостопански животни и пчелни кошери, и пчелни семейства през 2018 г., изготвен от МЗХГ.

Помощта се предоставя на физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани, съгласно Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани. Те не трябва да имат задължения към ДФ "Земеделие" и към държавния бюджет.

По линия на подпомагането, обезщетенията са до 100 % от средните пазарни цени на живи селскостопански животни по видове и категории на базата на данни от Системата за агропазарна информация - САПИ ЕООД. Подпомагането се намалява с плащанията по застрахователни полици и други плащания, получени за компенсиране на допустимите по помощта щети.