Важно е да се знае, че обикновено тази отговорност важи не само за местните водачи, но и за онези, които управляват чуждестранни коли, съобщиха от Европейския потребителски център България.

Промени има и в Германия, където от следващата година зимните гуми, произведени след 31 декември 2017 г. трябва да имат специален символ (планина със снежинка). Гуми, произведени преди края на тази година, маркирани с „M & S“, могат да се използват като зимни до 30 септември 2024 г. След това трябва да се слагат само зимни гуми, които са с алпийския символ.

Държави, в които използването на зимни гуми е разписано в закон:

Естония - зимните гуми там са задължителни между 1 декември и 1 март. В зависимост от природните и пътни условия те могат да се ползват и за по-дълъг срок - между 15 октомври и 31 март.

Финландия - зимните гуми за колата са задължителни за периода между 1 декември и края на февруари.

Латвия - между 1 декември и 1 март по пътищата там трябва да се движат само коли, оборудвани с гуми, подходящи за зимни условия.

Литва - между 10 ноември и 1 април. Според местните разпоредби грайферите трябва да бъдат дълбоки поне 3 мм. Ново изключение от стандартното правило е, че мотоциклетите, мотопедите и АТВ-ата могат да използват летни гуми между 1 март и 30 ноември, но само ако на пътя няма сняг или лед.

Словения - между 15 ноември и 15 март, както и при силен снеговалеж или поледица извън този период, колите трябва да са оборудвани със зимни гуми.

Швеция - между 1 декември и 31 март. Грайферите им трябва да са поне 3 мм дълбоки. Правилата се отнасят и за всички чуждестранни коли, които минават през територията на Швеция.

Хърватия - задължителни в периода 15 ноември – 15 април. Това задължение се отнася до всички моторни превозни средства, независимо от природните условия или пътя.

Държави, където зимните гуми са задължителни, ако това се налага от метеорологичните условия са: Германия - от 2010 г. е задължително поставянето на зимни гуми при поледица, киша, хлъзгав път.

Австрия - между 1 ноември и 15 април колите трябва да са със зимни гуми, ако природните условия го налагат.

Люксембург- от 1 октомври 2012 г. зимните гуми са задължителни, когато има сняг или поледица на пътя.

Словакия - задължителни за автомобили с маса под 3,5 тона при зимни условия – ако по пътя има лед, сняг или е замръзнал.

Румъния - зимните гуми са задължителни по пътища, покрити със сняг, лед или поледица. Тези гуми се поставят на всички колела.

Чехия От 1 ноември до 31 март автомобилите трябва да са със зимни гуми, ако на пътя има повече сняг или поледица. Дълбочината на грайфера им трябва да е поне 4 мм. Гуми с шипове не са разрешени.



Източник: actualno.com