10 нови апарата за хемодиализа от последен клас вече ще предоставят отлични възможности по златния стандарт за комплексно лечение на пациенти с хронична бъбречна недостатъчност.

210 000 лева за апаратурата и ремонта на залата за хемодиализа са осигурени от Министерството на здравеопазването и 40 000 лева от МБАЛ-Монтана. Капацитетът на отделението е за 80 болни с 18 обособени легла. С модерното оборудване това е най-конвенциалното лечение, каза завеждащият д-р Иван Георгиев.

Центърът е необходим заради тенденцията към увеличаване броят на пациентите, вследствие повишената заболеваемост от диабет, хипертония и сърдечносъдови заболявания.

Зам.-министър Йорданова подари на лекарите икона на Свети Мина да дарява здрави и сили.

„Благодаря на българското правителство за подкрепата. Поздравявам целия мениджърски екип на болницата и откривам отчетлива разлика от условията преди това. Всичко е плод на съвместни усилия. Това е прецедент община Монтана в рамките на един мандат подкрепя два пъти лечебното заведение, в най- скоро време очакваме и апаратура за 400 000 лева по проект за трансгранично сътрудничество между между Монтана и Пирот.“, каза кметът Златко Живков.