Те са привлечени, като обвиняеми от Окръжна прокуратура – Враца за това, че за времето от 23.30 ч. на 07.06.2022 г. до 00.30 часа на 08.06.2022 г. в с. Търнак в съучастие като съизвършители, а обвиняемия Г. Б. и при условията на опасен рецидив, са отнели чужди движими вещи – сумата от 1500 лв. от владението на С. Д. от същото село, с намерение противозаконно да я присвоят, като са употребили за това сила, изразяваща се в нанасяне на удари с ръце и твърди предмети по главата, тялото и крайниците му, с което са му причинили средна телесна повреда.

Престъплението, за което четиримата са привлечени, като обвиняеми, е наказуемо с „лишаване от свобода“ за срок от 5 до 15 години. Налице е и следващата, изискуема от закона предпоставка за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“- обосновано подозрение за съпричастност на обвиняемите към деянието.

Относно другите предпоставки за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, а именно опасността от укриване или извършване на престъпление - съдът счита, че в случая не съществува опасност обвиняемите да се укрият, но по делото се съдържат данни за наличието на опасност те да извършат престъпление.

Определението на Врачанския окръжен съд подлежи на незабавно изпълнение и може да бъде обжалвано и протестирано в законоустановения срок пред Апелативен съд – София.