На следващия ден служители на МВР разкрили и задържали нападателите, които били разпознати и от пострадалия.Г. И. и Е. И. са криминално проявени, по-възрастният е излязъл от затвора през октомври 2019 г, а Е.И. има четири присъди за различни престъпления, едната от които е ефективно лишаване от свобода.

На 26 март т. г. Окръжният съд в Монтана, след като прецени, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са извършители на тежкото престъпление, и че има реална опасност, ако са на свобода, да се укрият или извършат друго престъпление, определи най-тежката мярка за неотклонение„Задържане под стража” и за двамата. Мярката бе потвърдена и от Апелативен съд.

С молба до съда сега Е. И. е поискал по-лека мярка, за да може да се грижи за семейството си. След като се запозна с молбата и доказателствата по делото съдът отхвърли молбата на обвиняемия и отказа да измени мярката му с мотива, че няма настъпили нови обстоятелства по делото, които да налагат изменение. Не е нарушен и принципът за разумен срок за задържане под стража.

Съдът определи още, че два месеца след влизането на определението му в сила, обвиняемият Е. И. няма право да подава молби за по-лека мярка за неотклонение. Заради обявеното извънредно положение и противоепидемични мерки делото бе разгледано по видеовръзка със Затвора във Враца.

Определението на ОС подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – София в тридневен срок.