Изграден е компостер, в който ще се събират цялата органика и зелените битови отпадъци. Готовият компост ще се използва както за наторяване на дръвчетата и билките в екоцентъра, така и от жителите на селото.

В района са монтирани 11 къщички за птици и 7 дървени декоративни кофи за боклук. Поставени са и табели с цветни снимки и информация за билките, дърветата, птиците и животните в района.

Старият шадраван е почистен и запълнен с хумус и пръст. В оформената в него могила вече са насадени билки - невен, лавандула, градински чай, мента, риган и здравец.

Кметският наместник на Ослен Криводол Роман Иванов разказа за MediaNews какво е включено в проекта.

„Проектът включва цялостно екологично обучение на децата. Те ще се научат да пресаждат дървета, да садят билки и да компостират. Ще имат възможността да проследят целия цикъл – от компостирането на органиката до насаждането и брането на билки”, подчерта Иванов.

Роман Иванов сподели, че през пролетта ще се проведат семинари и ще се изнасят лекции. Той разкри,че вече има запитвания от учители от Мездра кога центърът ще приема посетители.

Кметският наместник благодари на всички, допринесли за реализирането на този проект. Някои са помогнали с труда си, а други са дарили парични средства.

Той изрази задоволство от факта, че изграденият център освен от жителите на селото, ще може да се използва от групи от цялата страна, които пожелаят да го посетят.

С монтирането на дървена беседка, пейки и навеси над тях, мездренското село вече има красиво и спокойно място, което освен за обучение на децата, жителите и гостите на Ослен Криводол могат да използват за отдих и разходка.