Сред отличените спортисти са още Кристиян Букерешки от ПОФК "Ботев" - Враца и неговият треньор Любен Любенов. Юношата на врачанския футболен клуб наскоро е получил покана от селекционера на националния отбор на България U15 .

Мартин Тодоров от Спортен клуб "Чавдар-2015“ - Бяла Слатина и неговият треньор Маргарита Пфайфер са наградени за завоюваните множество медали в национални и международни изяви.

В леката атлетика отличени са спортистът на Община Враца Пламен Петков, завоювал второ място на Балканския шампионат за юноши старша възраст, три първи места на Националния шампионат в зала за юноши старша възраст. Специално отличие получи неговият треньор Ивайло Младенов.

Областният управител Малина Николова награди републиканския шампион за 2016 г. в дисциплина таекуодо, в категориите до 64 кг и тул, европейски шампион за 2016 г. до 64 кг, вицеевропейски шампион по отборен спаринг девойки Симона Спасова - носител на два бронзови медала от Световното първенство през 2016 г. и Спортист на годината на Община Козлодуй . Достойно за нейните успехи бе награден и треньорът й Цветан Симеонов.

Със специални отличия за принос в развитието на спорта бяха удостоени капитанът на футболния отбор на Ботев (Криводол) Георги Ефремов и треньорът Румен Славков.

Националният рекордьор в дисциплината тласкане на гюле и шампион на България при момчета под 16 години Венелин Кашов от община Мизия и неговият треньор Красимир Маринов също са сред отличените.

Наградени бяха държавният шампион от Клуб по класическа борба Надежда-2014 (Оряхово) Вили Димитров и неговият треньор Огнян Григоров.

За особен принос в развитието на конния спорт областният управител отличи Марио Димитров, спечелил първо място на състезание в Кнежа, второ място на Зонален турнир по конен спорт в Хайредин и по едно второ място и едно трето място в квалификациите за републиканските първенства. Отличие получи и треньорът му Румен Димитров.

С почетна награда за изключителен принос в развитието на спорта в област Враца бе отличена з.м с. Росица Стаменова, главен експерт в Министерство на младежта и спорта за Северозападна Българияв, носител на два бронзови медала от европейски първенства и от Купа „Европа“, подобрила 18 пъти националните рекорди на страната в дисциплината 400 м в зала и на открито.

"Спортистите са вдъхновение за нас, защото зад големия триумф стои много труд, хъс и желание за победа. С изявите си през последната година, Вие убедително доказахте лична класа и отлични възможности за развитие на спорта в област Враца. Надпреварата Ви е научила да сте борбени, да сте упорити и да вървите към успеха. Това са безценните качества, които формират личността. Спечелените от Вас купи и медали, завоюваната слава от държавни и републикански шампионати, от световни и европейски първенства са повод за гордост и признание за Вашия труд и постоянство. Вашата воля за победа и спортно майсторство са достоен пример за младите хора на нашето общество. Такъв пример е нужен и значим и смятам, че държавата и общините достойно насърчават високите спортни постижения и създават условия за развитието на спорта“, заяви Малина Николова и пожела на отличените спортисти и треньори нови победи, с които да прославят областта и страната.

След награждаването Рая Лалова каза за MediaNews: "Много се радвам, че бях номинирана от г-н Събков и бях наградено от Областният управител г-жа Николова. Надявам се тази година да е още по-успешна за мен. Предстоят ми държавни шампионати, на които вярвам достойно ще представя моя град Мездра и се надявам това да стане, като подобря личните си постижения и покрия нормативи за участие на Балканския шампионат."

Според нейния треньор Дилян Маринов, двамата имат още около три седмици усилена работа и вярва, че ще успеят. Маринов благодари от свое име на кмета на Мездра за номинацията му и сподели, че такъв вид награда получава за първи път и я приема с изненада и радост.