Учени уверяват, че консумацията на яйца не предизвиква сърдечни заболявания, макар че е широко разпространено тъкмо обратното мнение, съобщава БТА, цитирайки Лайф.

До тези заключения са стигнали специалисти от компаниите "Епидстат" и "Ди Ел Дабъл Ю консълтинг сървисис" през 2016 г. През 2017 г. техни колеги обаче са написали препоръки за здравословно хранене, в които се казва, че яйцата са вредни за здравето, защото повишават нивото на холестерола.

За да бъде решен спорът е потърсено мнението на кардиолози. Те са пояснили, че ако голяма част от порцията включва плодове, зеленчуци или съдържащи ги продукти, яйцата не са свързани със сериозен риск от повишаване нивото на холестерола.

По мнението на кардиолозите, единна позиция относно консумацията на яйца все пак не може да има. Те припомнят, че здравословното хранене не е главен фактор, понижаващ риска от сърдечни болести.

Специалистите са уверени, че отказването от цигарите и по-голямата физическа активност са с по-значим ефект. Важна роля има и генетичното предразположение.