"За мен е голямо удоволствие, че в навечерието на един от светлите християнски празници - Великден, имаме повод за добри новини: подписваме договор с нов инвеститор - "Теклас". Холдингът е с над 20-годишна история и работи с редица световни марки автомобили. Уверен съм, че с разкриването на завод, мястото на Враца на международната карта на автомобилната индустрия ще се затвърди. С моя екип и представители на инвеститора ще положим необходимите усилия, така че съвсем скоро да бъде издадено разрешителното за строеж, а в другата година по това време – да открием новия завод.

С реализирането на инвестициите на "МД Електроник" и "Теклас" в района между ж. к. „Сениче“ и квартал „Кулата“ ще се обособи нова индустриална зона", коментира кметът Каменов преди подписването на договора.

Генералният директор на холдинга Неби Анъл запозна присъстващите с историята на компанията, производствената мощност и плановете за развитие. "Произвеждаме каучукови и пластмасови съединения за всички марки автомобили, като 100% от продукцията е предназначена за Европа, Азия и Северна Америка. Имаме бази и логистични центрове в шест държави в света, а най-голямото предприятие се намира в България, с ангажирани 2 500 работника в производството.

Предпочетохме Враца, тъй като е град с перспектива и възможности за развитие. Искам да подчертая, че тук ще се сглобяват отделните сегменти, като ще се фокусираме върху части за електро и хибридни автомобили. Първоначално ще стартираме с 500 работни места, но вярвам, че с темповете на работа ще увеличим броя им до 1 000 заети лица. Благодаря на кмета Каменов, на неговия екип и се надявам, че инвестицията ще донесе много ползи за вашия град и регион", допълни Неби Алън.

Областният управител Малина Николова заяви, че всички присъстващи са свидетели на новото развитие на Враца. "Подписването на договора с новия инвеститор е резултат от усилена работа и синхрон между местната и изпълнителната власт", каза Николова.

Срещата приключи с подписване на договора за покупко-продажба на общински имот, разположен между ж. к. "Сениче" и квартал "Кулата", където ще бъде изграден заводът.

На събитието присъстваха още:прокуристът на „Теклас-България“ ЕАД -Георги Георгиев, председателят на Общинския съвет – Румен Антов, общински съветници, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на местната администрация Нина Дакева, главният архитект – Чавдар Спасов, кметове на населени места, представители на институции и граждани.