На 02.10.2016 г. подсъдимият М. пътувал с лек автомобил „Сузуки” от гр. София за с. Якимово, област Монтана, по повод рождения ден на внука му. Заедно с него в колата били синът му С. Б. и майка му Ц. Ж.

След 15 ч. тримата отпътували обратно към столицата, като МПС било управлявано от М. Водачът планирал да мине по околовръстния път на гр. Монтана за гр. Берковица, впоследствие през прохода „Петрохан“.

В района на пътен възел „обход Монтана“, при наближаване на кръстовището преди града, за отбивка към индустриална зона и ул „Диана“, подсъдимият предприел маневра „завой наляво“. Това било извършено от него в нарушение на правилата за движение на пътищата – не спрял, не се уверил дали има други МПС и не осигурил път на преминаващите в насрещното платно автомобили. Вследствие на отнетото предимство на л.а. „БМВ“ настъпило пътно-транспортно произшествие. Управляваното от М. „Сузуки“ се ударило първоначално в „БМВ“, а впоследствие и в мантинелата. На свой ред, „БМВ“ се завъртяло и блъснало друг автомобил – „Ауди“.

Свидетел на инцидента подал сигнал за катастрофата, като на място били изпратени полицейски и медицински екипи.

Пострадалата Ц. Ж. била транспортирана и настанена в болницата в гр. Монтана. Няколко дни по-късно жената била изписана с диагноза - контузия на гръдния кош, счупване на ребра, необилно проникване на въздух в дясната гръдна половина и контузия на главата със сътресение на мозъка. На път към дома си жената починала в такси. Извършената в хода на досъдебното производство съдебно-медицинска експертиза сочи за причината на смъртта съчетана травма и възникнали усложнения, довели до остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност.

С присъда на Окръжен съд – Монтана на подсъдимия Б. М. е наложено наказание от една година и четири месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и лишаване от право да управлява МПС за срок от една години.

Присъдата не е влязла в сила и подлежи на обжалване пред САС.