От пресцентъра на държавното обвинение поясниха, че на 17 януари 1015 г. Петрова управлявала лек автомобил „Опел Вектра“, пътувайки от Видин в посока Монтана. В автомобила бил и баща й Л. Симов, който седял на предната седалка. Пътната настилка била мокра и видимостта намалена, което - съчетано с трафика на пътя - предполагало внимателно шофиране при спазване правилата за движение по пътищата. Въпреки това Петрова шофирала, без да се съобрази с пътната обстановка и атмосферните условия.

С висока скорост тя подминала разклона за село Добри дол, наближила рисков участък на пътя, обозначен със знак, ограничаващ скоростта до 40 км/ч. и забраняващ изпреварването. Въпреки това жената не намалила скоростта и продължила да натиска педала на газта с над 91 км/ч. Джигитката дори предприела изпреварване на движещия се в същата посока лек автомобил „Нисан“.

Любителката на високите скорости опитала да върне автомобила в своята лента за движение, но загубила контрол върху управлението. В резултат на това колата поднесла и се блъснала челно в насрещно движещия се товарен автомобил „Мерцедес Бенц“, управляван от турски гражданин. В следствие на удара Петрова получила травматични увреждания, а баща й починал на място от причинените му травми.

От Апелативна прокуратура уточниха, че присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.