На 27 януари 2017 г., 39 годишната А. М. Ц. била приета за раждане в МБАЛ „Св. Петка“ във Видин, където дежурен лекар в отделението по акушерство и гинекология бил д-р В. Е. Е. При започналото раждане настъпили усложнения, свързани с пролапс (изпадане) на пъпна връв и настъпила асфикция (задушаване) на плода, довели до неговата смърт.

След като били изслушани показанията на свидетели, експертизите на вещите лица и обясненията на подсъдимия, съдът реши, че д-р В. Е. Е. е нарушил Наредба № 19/22.12.2014 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Акушерство и гинекология“ на МЗ, като в случай на акушерска спешност, представляваща непосредствена заплаха за живота на майката и/или плода, причинена от анте- и интрапартална асфикция и пролапс на пъпна връв, не е организирал и не е предприел своевременно раждане с налагане на форцепс.

Поради това, Окръжен съд – Монтана осъди д-р В. Е. Е. на една година „Лишаване от свобода“ като отложи изпълнението на наказанието за срок от три години от влизане в сила на присъдата. Съдът призна за невинен д-р В. Е. Е. по обвиненията, че не е приложил раждане с „вакуумекстрактор“ и че не е консултирал раждането с началник АГО при МБАЛ – Видин и не отразил това в историята на заболяването.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Софийски апелативен съд в 15 дневен срок.