Осъденият И. М. развивал дейност, свързана с изкупуване на употребявани автомобили, които били разкомплектовани за авточасти и впоследствие продавани на клиенти на търговското дружество.

Работата се извършвала в обособен за това парцел в местността „Мало поле“ в гр. Монтана от няколко постоянни работници и такива, временно ангажирани без трудови договори, на които се заплащала надница.

На 12.10.2017 г. на двама от работниците в автоморгата било възложено да подготвят материали – в това число тръби, за предстоящо изграждане на покривна конструкция с метален навес. При поставянето на тази задача И. М. изобщо не инструктирал ангажираните с нея мъже, нито им обяснил изискванията и условията за безопасното й извършване.

При качването и завъртането на една от тръбите от работника Н.А., който се намирал на височина 3,30 метра от земната повърхност, тя се доближила в опасна близост до намиращ се над навеса високоволтов електропровод, по който протичал електрически ток с високо напрежение. Вследствие на това действие тръбата послужила като проводник на ток, който поразил А. и той паднал на земята.

Пострадалият бил незабавно транспортиран в МБАЛ – Монтана, където била констатирана смъртта му. Извършената на досъдебното производство съдебно-медицинска експертиза дава заключение, че Н.А. е претърпял електрическа травма, довела до развитие на остра дихателна и сърдечна недостатъчност.

Инцидентът, довел до смъртта на работника, представлява трудова злополука, като от страна на възложителя – осъдения М., са били допуснати множество нарушения на норми на трудовото законодателство, изискващи осигуряване на безопасни условия на труд. Ангажираният от него работник нямал сключен трудов договор и не притежавал необходимите знания и умения. Работодателят не осигурил здравословни и безопасни условия на труд и не провел задължителен инструктаж.

Съдът е признал И.М. за виновен за извършеното от него престъпление и му е наложил наказание от една година „лишаване от свобода“ при „общ“ режим на изтърпяване.