К. Й. Д. изгубил контрол върху управлението на автомобила, напуснал пътното платно и се блъснал в дърво. В резултат от катастрофата К. Й. Д. е причинил смъртта на повече от едно лице - на 23-годишната Т. М., която била бременна в деветия месец и на двегодишната Б. Б., и двете от село Габаре.

От "Връзки с обществеността" на съда уточниха, че подсъдимият е признат от съда за виновен и в това, че на същата дата и място е управлявал лек автомобил "Фолксваген Пасат", който не е регистриран по надлежният ред, и си е служил с регистрационни табели, издадени за друго МПС.

По време на делото, като утежняващо вината обстоятелство, е прието и това, че К. Й. Д. многократно е бил осъждан за престъпления, свързани с нарушаване на Закона за движение по пътищата, като в повечето случаи те са били управление на автомобил без необходимото свидетелство за правоуправление.

С оглед постановеното наказание „лишаване от свобода“, наложено на подсъдимия за престъпление, което е особен тежък случай и това, че той има близки, които живеят и работят в чужбина, съдът намира, че има реална опасност подсъдимият да се укрие.

Затова, след произнасянето на присъдата, съдът измени мярката за неотклонение на К. Й. Д. от "подписка" в "задържане под стража", като разпореди той да бъде задържан незабавно и приведен във Врачанския затвор.