През лятото 2013 г. Каменов решил да се снабди с огнестрелно оръжие и закупил самоделна пушка 16-ти калибър и патрондаш с 18 броя ловни патрони. Първоначално той криел придобивката в семейна ферма, а впоследствие я пренесъл в дома си в гр. Лом, като я държал под дивана в стаята, където спял.

След полунощ на 11.02.2013 г., по време на почерпка в дома на свидетеля С. Г., възникнал конфликт между З. Каменов и Б. Петков, който бил в явно нетрезво състояние и започнал да предизвиква и заплашва ученика. Двамата се сбили и в свадата се намесил С. Г., за да предотврати ескалирането на агресия, но Петков ударил и него и ситуацията още повече се изострила. Б. Петков извикал на помощ братята си, а родителите на Каменов също се отправили към дома на С. Г. Подсъдимият Каменов изтичал до дома си и взел пушката, като на връщане, по пътя към мястото на конфликта, започнал да стреля във въздуха.

Сбиването между двете страни продължило с размяна на удари с ръце и дървени пръти. А. Шанков (баща на Каменов) взел незаконно притежаваната пушка от сина си и произвел изстрел по посока къщата на Б. Петков. Сачмите от него попаднали в паркиран на двора автомобил, а няколко засегнали крака на Б. Петков. През това време от къщата си излязъл и Р. Петков, който започнал да замеря с подръчни предмети двамата подсъдими. Шанков отново презаредил пушката и произвел изстрел срещу него. Простреляният в областта на гърдите Р. Петков паднал пред къщата. От съседния двор дотичал В. Петков, за да помогне на близките си в сбиването. Като го видял, Каменов взел от баща си пушката, заредил я и произвел изстрел във въздуха, а след това прострелял В. Петков в корема.

За да укрие оръжието на престъплението, Каменов отишъл до необитавана постройка и хвърлил пушката и патрондаша с останалите неизстреляни патрони през прозореца на втория етаж, след което се прибрал вкъщи. През това време близките на Р. Петков, който не давал признаци за живот, го откарали в гр. Лом, където лекарите констатирали смъртта му. В. Петков бил опериран по спешност, което предотвратило фаталния му край.