Оказало се, че купувачката на гласове е Петя Георгиева Иванова, която е предложила същата далавера на още четирима жители на Бяла Слатина. На "търговката” е повдигнато обвинение по чл. 167 от Наказателния кодекс където е посочено, че "Който с цел да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат или да гласува на референдум по определен начин, поиска или получи имотна облага, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева."

На Иванова, обаче й се е разминала цялата строгост на закона, тъй като между държавното обвинение и нейната защитата е сключено споразумение. Купувачката на гласове се е признала за виновна в това, че през месец март, по изборно време, е предлагала пари на различни хора от Бяла Слатина, като ги е уговаряла да гласуват в полза на определена политическа партия.

От Апелативна прокуратура съобщиха, че Районният съд е одобрил сключено споразумение и е определил наказание под най-ниския предел. Иванова се е отървала с пет месеца „Лишаване от свобода“ условно, с изпитателен срок от три години. Наказанието има характер на влязла в сила присъда.