Военно-апелативният съд потвърди 10-годишната присъда на бившия директор на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров, съобщиха от съда. Киров е завършил средното си образование във Враца и се ползва с голям авторитет сред бившите си съученици и приятели в града. Той е подсъдим за длъжностно присвояване на почти 5 000 000 лв.

Втората инстанция го е оправдала обаче по обвинението, че за улесняване на присвояването, са били изготвени документи с невярно съдържание. Прокуратурата твърдеше, че Киров е оправдал кражбата на парите, съставяйки над 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.

Освен 10-годишната присъда, на бившия шеф на НРС е наложена забрана да заема ръководна длъжност в държавна структура за срок от 13 години. През август 2015 г. първата инстанция също постанови 10-годишна присъда.

Процесът срещу Кирчо Киров се гледа при закрити врата, защото цялата информация по делото е секретна. Все пак се знае, че той бе изправен пред съда за присвояване на евро и долари на стойност 4.7 млн. лв. от бюджета за специални операции на разузнаването. Прокуратурата твърди, че бившият шеф на НРС е присвоявал парите в периода от 2007 до 2011 г. Парите се харчели след създаването на "кухи оперативни дела", по които се пренасочвали огромни суми. Прокуратурата не е открила доказателства, че срещу изхарчените пари някой нещо е вършил.

Киров пък твърди, че делото срещу него е политическа поръчка. Неговата версия е, че парите са изхарчени за вербуване на информатори. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.