На срещата в мездренското училище, учениците видяха две от пушките, участвали в ожесточените битки в борбата за свободата на България. Оръжията са били най-съвременните по онова време, разказа Кучков.

Гостът подробно разказа за битката за Плевен, наречена Плевенската епопея. Обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската война (1877-1878). Западната османска армия задържа в продължение на почти пет месеца град Плевен, обсаден от Западния руски отряд. Победата на руските части на 10 декември 1877 г. изиграва решителна роля за изхода на войната и Освобождението на България.

Обсадата на Плевен задържа основното руско настъпление, като в същото време умелата защита на турците впечатлява не само Европа, но и света. При трите атаки на града (юли-септември 1877 г.), разпоредени от ген. Скобелев руснаците и румънците дават близо 30 000 жертви. Това са колосални загуби, които руският император Александър II решително отказва да прекрати и да промени изцяло стратегията за превземането на Плевен. Затова заповядва командването да се поеме от 59-годишния генерал Тотлебен. Той е учил години наред във Франция, Белгия, Холандия и Германия.



Евгени Кучков призова всички да разгледат изложбите в АК "Калето", "Панорамата" в Плевен и каза, че някой ден ще отидат заедно в "Историческия музей" в София, за да видят отблизо всичко, свързано с битките за свободата на нашата родина.