© Община Видин

Проявата се организира от Българска федерация спорт за всички, с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта и се провежда за 28-ми път. Денят на предизвикателството е част от Националната програма за физическа активност и развитие на българското население "БУЛФАР" 2021 – 2024”. Световният ден на предизвикателството е кампания от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА.

Целта на инициативата е да насърчи и популяризира системните занимания с физически упражнения и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус. В проявата могат да вземат участие всички желаещи, чрез практикуване на даден вид спорт или конкретна двигателна активност поне 15 минути без прекъсване, в зависимост от собствените физически възможности. Предизвикателството е спортно събитие, което ще представи заедно традиционни и нови спортни дисциплини – футбол, баскетбол, бадминтон; много групови занимания – аеробика, йога; както и съвсем нови, набиращи популярност спортове за малки и големи. Това е една възможност за участие в индивидуални или отборни спортни занимания и тренировки на открито, които в ежедневието се практикуват единствено във фитнес зали и спортни клубове. В събитието могат да се включат начинаещи, активно спортуващи, хора от различни възрастови групи и хора в неравностойно положение.

Желанието на организаторите е, съвместно с Община Видин да предоставят един прекрасен и незабравим спортен ден на жителите на град, като приемат спорта за предизвикателство, където е важно участието, а не победата.

Присъединете се към инициативата на Българска федерация спорт за всички– Световен ден на предизвикателството. Спортувайте, забавлявайте се, усетете удоволствието от спорта.