Базисна цена от 2 до 4 лева за чадър и шезлонг на българските плажове ще въведе Министерство на туризма, пише News.bg. Това обаче ще стане от следващита година с промените в Методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане на морските плажове. Тези цени ще бъдат включени в процедурите за отдаване на концесия на морски плажове.

Според представянето от страна на министърът на туризма Николина Ангелкова, методиката ще отчете спецификата на плажовете, като ще се намалят цените на плажните принадлежности и ще се насърчи предлагането на допълнителни услуги.

Всички концесии, които изтичат, ще бъдат отдавани по новата методика. Сред тях са и 15 големи, посещавани плажа (Несебър – стар град, Дюни, трите части на плажа на Св. Влас и др.).

За действащите договори ще бъдат водени индивидуални разговори за прилагане на новите правила.

Залага се 40% тежест за предлаганата цена за един брой чадър и шезлонг при кандидатстване за отдаване на даден плаж на концесия, като във всички формули се определят базисна цена за 1 брой чадър и 1 брой шезлонг.

Цената ще варира в зависимост от спецификата на плажа и близостта и наличието на леглова база в населеното място, до което се намират. За плажове, разположени до населени места под 10 хил. души, цената ще е до 2 лв., в такива с над 10 хил. души – 3 лв., а при националните курорти – 4 лв.

До този момент над 200 сигнала на специалния телефон за нередности на морските плажове са подадени – 160 по телефона и около 40 по имейл. Основното оплакване е неспазване на процента свободна зона от страна на концесионери и наематели. Има оплаквания и за чистотата.

Мобилна група от Министерство на транспорта се намира на място на Черноморието, която проверява сигналите.

Източник:News.bg