Д-р Владимир Христов от ГЕРБ заяви, че в случая трябва да се благодари на Иванова, тъй като е трябвало да се реагира спешно. Той добави, че участието на съветници в подобни случаи и подпомагането на второстепенни разпоредители трябва да се стимулира. Дамяновска заяви, че щом администрацията е по-мудна от един общински съветник, нещата не й се връзвали. Ако това се насърчавало, щели да си намерят второстепенни разпоредители и да си внасят докладни. Последното предизвика смях в залата. Кметът Калин Каменов беше категоричен: „Няма нищо по-хубаво от това всички структури в общината да бъдат активни, да разработват проекти, а за това, че е вносител съветник, това е добър пример, които трябва да бъде подкрепян.”

Дамяновска отново взе думата: ”Не искам да се изказвам, но въпроса е следния. Ние ще подкрепим тази докладна. Чухте обаче и колегата Христов - вносител не е библиотеката, а колежката Иванова. Чухме, че администрацията е по-мудна и затова се е наложило тя да го внесе.” – каза Дамяновска. Кметът Каменов отказа да се съгласи с нея, че администрацията е по-мудна. Той заяви, че е против да се правят такива внушения. Последва дуплика от Дамяновска, която каза на градоначалника: „Моля ви, оберете си политическото говорене”.

Ирина Иванова се опита да призове за прекратяване на дебатите. Тя поясни, че по отношение на това, че е вносител на докладната е била подпомогната от колеги в общинската администрация. Диляна Довидкова от ПП „Земеделски народен съюз” подчерта, че вместо да се стимулира едно добро начинание се влиза в дребнотемие. Дамяновска опонира няколко пъти без да й е дадена думата. Кметът призова за спазване на реда и правилника, а финал на дъжда от реплики и дуплики, май сложи Владимир Христов, които каза, че не е лошо всички да прочетат Правилника /и действащия и новия, който ще гласуват/. Напомни, че там ясно е разписано, че имат право на едно изказване, три реплики и една дуплика. Говорилнята за малко спря и докладната беше приета след почти 20-минутно празнодумие.

Репликите и дупликите отново полетяха и шоуто в местния парламент продължи да се режисира от неуспешният кандидат за кмет и настоящ съветник от БСП , Момчил Младенов. Той изрази мнение, че мястото на ледената пързалка не е пред паметника на Христо Ботев, там било място за поклонения пред Войводата. Компетентният местен депутат явно не знаеше колко е размерът на дълга на община Враца към края на 2018 г. и поиска да му го кажат, нищо че в предизборната си кампания го беше изтъквал, многократно като негатив на управлението. Младенов най-атрактивно се включи в заседанието обаче, когато се обсъждаше корекция в бюджета.”Господин кмете, вие даже не сте чели докладната.” – отбеляза Младенов по време на поредното си изказване.

Васко Василев от ГЕРБ, явно възмутен от атаките без аргументи на опозицията каза: Този общински съвет, започва лошо с обидни квалификации, с твърдения, които нямат нищо общо с истината. Един общински съветник обвинява кмета, че не си е чел докладните?! Не разбирам, като седнете в една определена част от залата и започвате да гледате филми на Спилбърг.”

Дамяновска отговори, че можело да няма такъв филм, ако по-подробно им е разяснена корекцията. „Ако продължавате в този дух, да неглижирате нашите въпроси, май присъствието ни става излишно”- май се обиди Младенов и добави: „Гласувах отрицателно по тази докладна. Това трябва да се промени, не може така да отминаваме нещата”- започна монолог Младенов и се сопна на председателя Стоянова с назидателното- „Вие нямате право да коментирате!” Сетне той категорична заяви: „Практиката да се променя бюджета многократно в началото на годината ще трябва да я преустановим!”

И съветниците и журналистите и присъстващите граждани споделиха смехът си от новаторския назидателен подход на новият местен сенатор. Наложи се кметът Каменов, сдържайки с усилие нерви, да отговори, на Младенов, че въпреки нежеланието му, корекции в бюджета ще продължат да се правят, тъй като от местната управа печелят различни проекти и това налага тези корекции. Заседанието премина в препирни и безредие с политически сблъсъци и атака на опозиционерите без стратегия, или пък с обмислен план за смут и напрежение… те си знаят как и защо.