Промените предвиждат право да избират народни представители в едномандатните изборни райони в страната да имат българските граждани, които са живели най-малко през последните шест месеца в съответния изборен район. По този начин се цели да се избегне изкривяване на резултатите.

Омбудманът Мая Манолова обясни, че хората, които не живеят в страната, могат да гласуват в обособени изборни райони извън страната.

"Не бих си позволила да коментирам коя система е по-добра. Имаме воля на суверена, тя е легитимно заявена. Според мен беше нормално партиите, които имат своите съображения, своите разумни аргументи против тази система да го направят по време на информационната кампания. Да го направят преди гласуването на гражданите, а всички се държаха все едно референдум няма. Гласуването вече е факт. А тъй като гражданите не могат да напишат законопроект и да го внесат, аз като национален омбудсман имам задължение да го направя от тяхно име", обясни Манолова.

В предложението промени е предвидено и какво се случва, ако депутат бъде избран за министър или друг пост, или трябва по някаква причина да напусне парламента.

Представителите на инициативния комитет за провеждането на референдума увериха, че Шоуто на Слави няма да създава политически проект. Въпреки това било възможно някои от тях да се окаже мажоритерен кандидат.

Източник:dariknews.bg