По три от делата съдът е постановил решения и това са:

Адм. д. № 458/2021 г., образувано по протест на ОП – Враца, против Разрешение за строеж № 69/29.06.2011 г. на гл. архитект на Община Мездра за строежа на Преливник – първи етап от строителството на МВЕЦ „Царевец“ на р. Искър;

Адм. д. № 478/2021 г., образувано по протест на ОП – Враца против Разрешение за строеж № 16/16.09.2009 г. на гл. архитект на Община Хайредин за строителството на МВЕЦ „Елена“ на р. Огосат;

Адм. д. № 484/2021 г., образувано по протест на ОП – Враца против Разрешение за строеж № 3/15.05.2003 г., издадено от гл. архитект на Община Роман за строежа на МВЕЦ „Искра“.

След подробен анализ на ангажираните по тези дела доказателства, съдът е установил, че разрешенията са издадени в съответствие с относимите изисквания на ЗУТ, ЗВ и ЗЕ, действащи към датата на издаването им, след представяне на всички законовоизискуеми документи, въз основа на одобрени по реда на ЗУТ и ЗВ инвестиционни проекти и след провеждане на необходимите предшестващи административни процедури.

В протестите е заявено искане единствено и само за обявяване на нищожността на разрешенията за строеж и при липсата на съществени противоречия с материалния закон, които да квалифицират тези актове като нищожни, протестите са отхвърлени, като неоснователни.

По трите решения са постъпили касационни протести и казусите предстои да бъдат окончателно разрешени от Върховен административен съд.