Все пак всичко ще стане по-ясно след днешния телефонен разговор между двамата министър-председатели, който гръцките медии коментират като изключително важен. Медиите написаха: „Днес скопският проблем приключи", "Северна Македония е договореното име".

Според агенция МИА след като бъде договорено окончателно споразумението, гръцкият министър-председател се очаква да информира първо президента на страната, а след това и лидерите на политическите партии.

По отношение на подписването на договора, поради препълнената програма на двамата премиери и депутатите през следващите дни, медиите в Гърция отбелязват, че по време на уикенда, вероятно в събота, би могло Зоран Заев и Алексис Ципрас да се срещнат в Преспа.

Припомняме, че по-рано в края на февруари 2018 г. Македония предложи четири варианта за разрешаване на спора за името с Гърция.

Тогава Македония се надяваше, че спорът ще бъде решен навреме, за да получи препоръка за започване на преговори с ЕС през юни и потвърждение на поканата за членство в НАТО през юли тази година.

Скопие предложи географско определение в името. "Предложенията са Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония (Скопие)", заяви тогава премиерът Зоран Заев, цитиран от Reuters, в Лондон, където присъства на инвестиционния среща за Западните Балкани, организирана от Европейската банка за възстановяване и развитие.

На въпрос дали Гърция ще бъде удовлетворена от една от тези възможности, Заев отговори: "Да, някои варианти ги предпочитат, а някои не (по отношение на името - бел. ред.)". Заев заяви, че остава открит въпроса дали има "реална нужда" за промяна на Конституцията - нещо, което Гърция търси през последните месеци.