За пръв път от 57 години насам представителният отбор на Мездра ще играе в четвъртото ниво на българския футбол - областната група. Това стана ясно след последната среща, проведена между кмета на общината Генади Събков и администратора на ФК Локомотив 2012 (Мездра) Андриян Димитров - клуб, който тази пролет изпадна от "Б” група. На срещата кметът е заявил, че бизнесът в града няма интерес да инвестира във футбола поради горчивия опит от минали години.

Събков е поискал да му бъде представена справка за задължения на клуба и е казал, че Общината няма възможност да финансира участието на отбора в новосъздадената Северозападна трета лига (бившата "В” група). За да се състезава в третия ешелон, Локо 2012 трябва да погаси борчовете си към БФС за неплатени съдийски такси и глоби от получени картони и наказания, които възлизат на около 30 000 лв. Останалите задължения - за осигуровки към НАП, към контрагенти и футболисти, които съдят клуба за неизпълнени договори, могат да бъдат разсрочени във времето.

"Въпреки желанието на нашия спонсор Йордан Георгиев да продължи да помага на клуба, ако се осигурят поне още толкова средства, колкото е готов да дава той, щом Общината и местният бизнес не искат да подадат ръка на футбола, ще откажем участие във "В” група, коментира пред MediaNews. bg Андриян Димитров. Ще запазим само детския отбор и подготвителната група, които ще играят в първенствата на Зона „Враца” под ръководството на треньора Иван Георгиев-Саки”.

Обвито в лятна омара остава и бъдещето на другия мездренски клуб - Локомотив 1929, който през миналия сезон се нареди на второ място във Врачанската "А” областна група. Финансовият благодетел Кунчо Кузманов изчаква края на жътвената кампания, за да реши дали ще продължи да издържа отбора на Локо 1929. В момента той е съставен предимно от футболисти-ветерани, играли преди време в "А” и "Б” групите, а до миналия сезон - в четвъртоешелонния клуб Манастирище 2000.

Третият мездренски клуб, който бе регистриран наскоро - Локомотив (Мездра) с председател бившия елитен футболен рефер Петър Тончев, възнамерява да сформира отбор от местни футболисти, който да участва в "А” ОФГ Враца, както и да развива детско-юношеска школа.

За последен път футболният тим на Мездра се подвизава в четвърта дивизия през 1958/59, когато под името "Динко Петров” се състезава във Врачанската окръжна група. Оттогава "железничарите” имат 32 сезона в Северозападната зона, 22 сезона в "Б” група и 2 сезона в "А” група (2008/09 и 2009/10).