Изследването на образованието и обучението на възрастни (Adult Education Survey) се провежда веднъж на 5 години във всички държави - членки на ЕС, информират от НСИ.

Наблюдението е проведено в България през периода 18 ноември 2016 - 15 януари 2017 година. Според резултатие, 43.9% от населението на страната на възраст 25 - 64 години не е участвало в нито едно културно събитие през последните 12 месеца.

Включени са широк кръг от теми: участие в различните форми на учене през целия живот, характеристики на обученията, пречки за участие, достъп до информация относно възможностите за образование и обучение, езикови умения, участие в културни събития.

От лицата в активна трудова възраст (25 - 64 години) във формално образование през последните 12 месеца преди наблюдението са записани 113.9 хиляди.

Жените в изследваната възрастова група по-често са участвали във формалното образование, отколкото мъжете. Най-много са записаните за придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър" - 53.1 хил. лица.

Според резултатите от изследването 891.1 хил., лица на възраст 25 - 64 години са участвали в поне едно неформално обучение през последните 12 месеца. Разпределението на участвалите в неформално обучение според завършената най-висока степен на образование е следното:

от лицата с основно или по-ниско образование - 6.9%;

от завършилите средно образование - 20.5%;

от завършилите висше образование - 34.8%.

Спрямо трудовия статус на лицата, делът на участвалите в неформално обучение е най-висок при заетите.

Участниците в неформалното обучение са посочили повече от една причина за участието си, като най-голям е делът на желаещите да извършват работата си по-добре, следван от задължените за участие, наложено от работодател или нормативната уредба.

Значителни са различията по степен на завършено образование – най-голям е делът на лицата с висше образование и най-нисък- при лицата с основно или по-ниско образование.

Според резултатите от изследването част от населението на възраст 25 - 64 години заявяват нужда или желание за определено обучение, но не са успели да участват през последните 12 месеца.

Основните пречки са: липса на свободно време, твърде висока цена на образователната програма и липса на подходящо обучение за лицата.

Резултатите от изследването показват, че 49.5% от населението в активна трудова възраст ползват поне един чужд език. С най-голям дял са лицата, които ползват английски език, следвани от използващите руски, немски и френски език.

43.9% от населението на страната на възраст 25 - 64 години не е участвало в нито едно културно през последните 12 месеца.

Посетилите културни мероприятия поне веднъж през последните 12 месеца са, както следва:

41.2% са посетили театър, концерт, опера, балет;

37.9% са посетили киносалони;

36.4% са посетили културни забележителности).

През последните 12 месеца 53.1% са прочели поне една книга. Почти половината от населението чете вестници всеки ден или почти всеки ден. Мъжете са по-активни в това отношение.

От населението на възраст 18 - 24 години 79.1% използват поне един чужд език, като сред ползваните чужди езици на първо място е английският език - 93.3%. Повече от половината от лицата в разглежданата възрастова група са посетили поне веднъж през последните 12 месеца културни събития



Източник: news.bg