Огнян Ценков отправи категорично послание: „Аз, като кмет и ръководството на Община Видин твърдо стоим зад функционирането и развитието на видинската болница. За да се реализира обаче тази обществено значима кауза, е необходимо обединение на всички – на държавната власт, на ръководството и служителите на многопрофилната болница за активно лечение, на местната власт и на гражданите. Не казвам това като клише или за излизане от ситуацията, като уточнявам, че по време на събитията бях в отпуск и заявявам, че никога не бягам от отговорност“.
Той даде за пример факта, че в началото на мандата Общината е наследила 21 милиона дълг и благодарение на адекватните мерки и въведения финансово-оздравителен план, в края на четвъртата година тя ще излезе на чисто. „От догодина Община Видин ще има много по-големи финансови възможности и ще може да подпомага болницата по ясни правила, по изготвени и приети наредби от Общинския съвет. Тази година променихме Наредбата за настаняване в общински жилища и имаме предоставено жилище на медицинска сестра, която работи в отделението по хемодиализа“ – каза кметът.
Той обясни, че Общината е с 9,85 % участие в МБАЛ „Св. Петка“, която е търговско дружество. Тъй като в момента проблем в лечебното заведение се оказва липсата на достатъчно квалифицирани кадри, Ценков коментира възможността в бъдеще Общинският съвет да приеме Наредба за подпомагане обучението на студенти по медицина, които да се върнат във видинската болница и да работят, както сега се оказва финансова помощ на студенти от филиала на Русенския университет.

“Много жалко и аз считам, че това е вид популизъм от страна на някои партийни представители, които се опитват да противопоставят гражданите на ръководството на здравната институция. По този начин могат да се постигнат само краткосрочни партийни дивиденти и явно моментът е избран заради предстоящите местни избори и той не носи решение на кардиналния въпрос – не само за функциониране на видинската болница, но и за нейното развитие“ – допълни Огнян Ценков. Той заяви още намерението си, ако не в качеството си на кмет, то като председател на Общинската организация на ПП ГЕРБ, да подпомогне обучението на един студент по медицина, който да се завърне във Видин. Ценков припомни още, че в изпълнение на ангажимента си всеки месец да отделя средства от заплатата си в подкрепа на благотворителни каузи, всяка година е правил дарения на видинската болница. Община Видин се отзовава на молбата на ръководството и за оказване на финансова помощ за обновяване на отделението по хемодиализа, като за тази цел с решение на Общинския съвет са преведени 10 000 лв. Подкрепена е инициативата за осъществяване на безплатни прегледи на деца от специалисти на университетската болница „Пирогов“. И каза още, че грижата за здравеопазването не се изчерпва само с болницата. Тя е свързана с доболничната помощ, с общо практикуващите лекари и много други. По негово предложение например е направена процедура за дарение на 4 800 кв. м площ, където да бъде реализиран проект за филиал на Спешна медицинска помощ. „Утре има извънредно заседание на Общинския съвет и аз искрено се надявам това да бъде обединение между общинските съветници от различните групи около каузата да вървим последователно в търсене на решения, които да развиват видинската болница“ – призова кметът.

Според Владимир Тошев протестите, които бяха организирани през миналата седмица във видинската болница, са провокирани от определени партийни интереси, а проблемът с кадрите излиза на преден план при предишното ръководство на лечебното заведение, когато напускат 29 лекари. Той заяви, че намерението на здравното министерство относно болниците в Северозапада е интерпретирано по погрешен начин. Вече ясно е изразена позицията, че закриване на отделения и преструктуриране на болници няма да има. Проблемите ще бъдат диференцирани и решавани поотделно.

Д-р Цветан Василев съобщи, че задълженията на болницата при неговото встъпване в длъжност са били над 3 600 000 лв. Днес финансовото състояние е стабилизирано. „Възнаграждението е пряко зависимо от приходите на болницата. Ние в продължение на една година досега не можем да усвоим това, което ни дават нашите приходоизточници – както Министерството на здравеопазването, така и НЗОК. Тоест работим по-малко като обем и оттук идва тази невъзможност за увеличение на работните заплати“ – обясни изпълнителният директор. И каза, че в момента, в който се увеличат общите приходи на болницата, тогава най-лесното решение е да се увеличат и възнагражденията.