© Личен архив

За Media News Митко разказа как е протекла подготовката му в Кения. Той заяви, че много бързо са се аклиматизирали и още на четвъртия ден са направили първата тежка тренировка. Ден след това, са провели бърза такава на стадиона, която изненадващо за всички е била много силна.

Завръщането му в България обаче се превръща в истинска Одисея

„През това време нещата с Covid-19 в Кения се засилваха, но случаите бяха само 7. И затова решихме да не предприемаме нищо и да останем ,за да тренираме въпреки случващото се. Бързо се предприеха мерки там и затвориха стадиони, фитнеси,хотели и лагери. Три дни след това обявиха, че летището в Найроби - Джомо Кенята затваря за международни полети и не се знаеше кога ще бъде пуснато. Свързаха се с мен от Федерацията, за да ми кажат тази новина, но ние бяхме решили да останем, защото знаех, че няма да е за много дълго. След това ме потърсиха и от Турция, защото целият отбор им беше там на лагер, и ми казаха, че на 25 март „Туркиш Еърлайн” ще извършат последния полет и спират, а летището можело да отвори чак през юни месец. Стреснахме се малко и започнахме да търсим полети за България. Първоначално искахме да се приберем с техния, но вече беше пълен и нямаше друг за 25-ти”.

Митко каза, че от БФЛА веднага са реагирали и постоянно са следели за възможно най-близкия полет, за да осигурят билети за него и сръбския лекоатлет Дарио Ивановски. Атлетът допълни, че с него се свързали и 5-6 български работници, които монтират слънчеви панели там, и също чакат да се приберат в България.

„От нашата Федерация по лека атлетика много бързо реагираха и следяха постоянно за полет и да вземат билет. Намерихме за 4 април, но седмица преди това го отмениха и него и пуснаха един бърз за 27 срещу 28 през нощта в 00:05. Решихме да действаме бързо, за да не изпуснем и него”.

Щастливото завръщане на националния ни рекордьор е било съпроводено от редица неочаквани изненади. След като вече се снабдили с билети за първия полет, двамата с Дарио пристигнали от с полет от Елдорет в столицата Найроби, но незнайно защо, самолетът кацнал на друго летище и трябвало да вземат такси, за да стигнат навреме. След 8 часа на летището било съобщено, чепоради закъснението от 1 час и 30 мин, може да изпуснат полета от Лондон за София. За щастие, на борда на самолета, заедно с Митко и Дарио, е имало още една група от 12 българи, които се връщат от екскурзия. Наложило се от диспечерския пункт да се свържат с летището в Лондон и да помолят даизчакат пристигането им, за да успеят за полета за София.

Одисеята на Митко и Дарио не свършила до тук. „Когато кацнахме на летището и тръгнахме към терминала, се оказа,че аз и Дарио сме преместени незнайно как за следващ - с 8 часа по-късен полет, и така изкарахме още едни 8 часа в Лондон, но вече ни беше все тая. Важното беше да се приберем вкъщи здрави. Кацнахме в София, направиха ни нужните проверки, попълнихме декларациите, че сме съгласни да изкараме 14 дни домашна карантина, и всичко свърши добре за мен. Докато Дарио Ивановски трябваше да го преместят от София до хотел в Скопие, в който да изкара държавната карантината в стаята”- допълни Митко.

В заключение, Митко сподели: „Надявам се бързо да минат тези дни за мен и да възстановя тренировъчният си процес, защото юни, юли и август искам да съм във форма, за да покрия норматива за Токио 2021. Дано бързо отмине всичко по целият свят и да се нормализират нещата. Искам да благодаря на Кмета на община Мездра Иван Аспарухов и всички от Общинският съвет за гласуваните средства за подготовката ми, на БФЛА и Добромир Карамаринов за помощта и подкрепата и всички хора,които се свързаха с мен, за да ме попитат дали всичко е наред”.