Началото на самия регистър ще бъде поставено с дигитализацията на архива на недвижимите и археологическите културни ценности с национално и световно значение. Така базата данни ще бъде достъпна отвсякъде, което значително ще улесни работата с паметниците на културата.

Архивът на Националния институт за недвижимо културно наследство пази архитектурните планове, историята на собствеността, промените и одобрението на различни промени за над 40 000 ценни обекта на територията на България. По-голямата част от паметниците на културата са категория местно значение и по-ниско, като за тях ще се търси отделно финансиране по програми и "дай боже, наше финансиране", каза министърът на културата Боил Банов миналата година. Фактът, че досега архивът бе на хартия, забавяше процедурите и даваше възможности за злоупотреби.

Списък на паметниците на културата от световно и национално значение съществуваше и досега, но бе непълен и съдържаше само базова информация за обектите.

Миналата седмица Банов обяви, че тази година министерството ще инвестира с половин милион повече средства - до 1.5 млн. лв. - за реставрация. "Могат да кандидатстват общини и частни собственици на имоти, които са ценност, след това комисията разглежда исканията и подпомага там, където е възможно, и там, където желанията са адекватни", посочи той пред агенция "Фокус".

Обществените поръчки за архива на НИНКН са по открити процедури.